The Living Lab
Dit project is het resultaat van een afstudeeronderzoek op Bouwkunde TU Delft. Het onderzoek richtte zich op de behoefte binnen de universiteit naar een nieuw onderwijsgebouw, waar engineering en ontwerp centraal zouden staan. Er is een vraag bij docenten en studenten naar een gebouw waar technische innovaties on the spot uitgewerkt kunnen worden tot testbare prototypes.
Een vakwerkconstructie met een vrije overspanning van meer dan 15 meter resulteert in grote vrij indeelbare vloeroppervlaktes die ruimte bieden voor werkplaatsen, ontwerpstudio's en onderwijszalen. Een centrale as in de langsrichting van het gebouw dient als expositie van prototypes voor bezoekers. Deze as komt uit bij het restaurant aan het water, vanwaar een visuele relatie met het centrale park van de TU Delft wordt gelegd.
Een gebouw is onder te verdelen in systemen met verschillende levensduren: site, structure, skin, services, space plan en stuff (Stewart Brand, 1994). Deze systemen worden in het ontwerp los van elkaar toegankelijk gemaakt. Dit resulteert in een gebouw waar de indeling gemakkelijk kan worden aangepast, en waar gedateerde installaties eenvoudig vervangen kunnen worden.